Догляд за трикотажем.

Догляд за трикотажем.

Як відомо, трикотаж — тканина дуже незвичайна і делікатна за своєю структурою. Головною його особливістю є те, що трикотажне полотно в'яжуть, а це значить, основою в тканини є сама пряжа. І тут варто запам'ятати основне правило — чим більша петля в пряжі, тим більше обережності потрібно при догляді за тканиною.

 

Найбільш поширена проблема, яка виникає при носінні трикотажних виробів — це поява на їх лицьовій поверхні, так званих, “катишок”. Як правило, вони утворюються на еластичних тканинах або тканинах з об'ємної пряжі. Причини виникнення цього моменту можуть бути різні. По-перше, такий недолік може утворитися внаслідок неякісного в'язання самого полотна. Другим же моментом, може стати додавання до складу тканини волокон з домішками синтетичних матеріалів. Але найчастіше — це причина неправильного догляду за тканиною. Усунути цей негативний момент можна за допомогою спеціальної щітки.

 

​Прання трикотажу рекомендується проводити вручну і в м'якій воді. При цьому вода повинна бути теплою, оскільки від гарячої, виріб може деформуватися і втратити свій привабливий вигляд. Трикотажна тканина не любить коли її викручують або труть. Якщо є сильні забруднення, то краще речі ненадовго замочити в холодній воді з невеликою кількістю засобу для виведення плям або кухонної соди. Але якщо Ви, все-таки, вирішили застосувати для трикотажних речей прання у пральній машині, то оптимальним варіантом буде вибір щадного режиму, з температурою не більше 40 градусів. Делікатні і високоякісні трикотажні полотна (шовкові, вовняні) краще прати шампунем з додаванням яєчного жовтка. А для того, щоб ангорові або кашемірові речі не втратили своєї м'якості, при їх полосканні у воду можна додати трохи гліцерину. Що стосується полоскання вовняного трикотажу, то його потрібно виконувати в однаковому температурному режимі, щоб тканина не почала скочуватися. А якщо Ви хочете повернути первісний білосніжний вид вовни, в воду варто додавши невелику кількість бораксу.

 

Процес сушіння трикотажних виробів також потрібно проводити правильно. Забудьте про викручування і вивішування, від цих дій трикотаж може розтягнутися і втратить свою форму. Виріб після прання загортають в простирадло або рушник, для забору зайвої води, потім розрівнюють всі складки, розправляють і залишають сушити в такому вигляді. Гладити речі з трикотажу потрібно з особливою обережністю. Процес проводять праскою з не дуже гарячою поверхнею, тільки по виворітній стороні і за напрямком петель. Ні в якому разі, не варто використовувати паровий ефект на рельєфних візерунках по тканині, оскільки вони можуть втратити свій об'єм і стати безформними. Якщо вишивка по тканині втратила свою яскравість після прання, її можна збризнути розчином оцту з водою і пропрасувати, після цього тканина повернеться до свого колишнього кольору. І ще один маленький секрет, щоб підпалені праскою місцях не були такі помітні, до них можна прикласти розрізану сиру цибулину на 15 хвилин.

 

Не дивлячись на те, що трикотаж майже не мнеться, його зберігання має бути відповідним. Ідеальне місце для трикотажних речей — це окрема полиця в шафі, на якій всі вироби лежать в складеному вигляді. Але тут важливий один момент, для того, щоб трикотаж надовго залишався пухнастим і красивим, стопки з речами повинні бути нещільними. А ось вішати вироби в шафу на вішалку не варто, вони можуть розтягнутися і втратити свій первісний вигляд.

 

Бажаємо, щоб речі з Вашого гардеробу завжди були якісними і актуальними.