Секрети трикотажної тканини.

Секрети трикотажної тканини.

Найбільш затребуваний і популярний матеріал, з якого шиють одяг — це, мабуть, трикотаж. Вироби з цієї тканини дарують нашому тілу тепло і комфорт, вони приємні на дотик, а також практичні при носінні. І доказ того — десятки різноманітних речей з трикотажної тканини в наших гардеробах. Але що ми знаємо про трикотаж? Яким чином його отримують? Які бувають його види та їх відмінності? Що особливого в структурі і призначенні трикотажного полотна? У цій статті ми постараємося дати відповіді на ці питання і тим самим допомогти Вам розібратися в деяких нюансах.

І так ...

 

Про назву.

Назва тканини пішла з французької мови і дослівно перекладається — «в'язати». Причина такого вибору проста і логічна, адже трикотажні полотна виробляють шляхом в'язання. Сам процес здійснюють вручну, використовуючи технологію переплетення ниток або на в'язальних машинах, в цьому випадку відбувається переплетення петель в полотні. При в'язанні трикотажу можна використовувати одну нитку, або множинну їх кількість. Візерунок, текстура і властивості трикотажного полотна залежать від різноманітності і комбінацій петель і використаних ниток. Особливістю цієї тканини, перш за все, є її пластичність, здатність набувати різних форм і знову повертатися до колишнього вигляду, а також не м'ятися.

 

Види трикотажу.

Трикотажне полотно поділяють на види за складом волокон, структуру полотна і за призначенням готової продукції. Найчастіше для виробництва цієї тканини використовують натуральні нитки з бавовни і шерсті, а також синтетичні волокна, і віскозу. Наявність в трикотажі штучної сировини сприяє тому, що він набуває легкість і повітропроникність. З огляду на суміш волокон в тканині, виділяють три основні категорії трикотажу. Якщо в структуру полотна входять нитки одного волокнистого складу, його називають однорідним. У випадки, коли волокниста структура тканини поєднує різні види ниток, його називають, неоднорідним. Особливістю змішаного трикотажу є те, що він складається з ниток отриманих з суміші різних волокон. Основою якісного трикотажного виробу є сама пряжа, щільність її в'язання і спосіб плетіння.

За структурою в'язки трикотаж розрізняють на два види: з поперечною в'язкою (кулірний) і з поздовжньою в'язкою (основов'язаний). Полотна з поздовжньою в'язкою не можна розпустити і вони гірше тягнуться. Також є однофонтурний і двухфонтурний трикотаж. Подвійне полотно, звичайно ж, більш важке і міцне, воно не стане закручуватися по краях. Найчастіше подвійний трикотаж використовується для виробництва верхнього (рідко білизняного) одягу. Залежно від обробки розрізняють такі види трикотажу: суворий (необроблені полотна), вибілений, гладкофарбований (однотонний колір тканини) і строкатов'язаний (з строкатих ниток). Тканина може бути з гладкою поверхнею або з легким ворсовим шаром, це залежить від того, піддавалася вона обробці на ворсувальних машинах. Популярними одношаровими полотнами є: кулірка, ажур, вафля, велюр і ластик. Кожне з цих полотен має свої характеристики. Наприклад, кулірка — це полотно, виконане з лицьової гладдю, яке використовують для виробництва тонких гольфів, джемперів. Ажуром, називають полотно, яке має складний малюнок, його використовують для виробництва білизни. Вафлі — це, тонкий сітчастий трикотаж з бавовни, секційної будови, його застосовують в пошитті більшості дитячих виробів. Велюр — досить популярний вид трикотажу, який використовують, як для дитячого одягу, так і для жіночих, чоловічих і спортивних виробів. Він має класичний малюнок і приємну ворсовану поверхню. Латекс — відрізняється своєю еластичністю, він складається з штучних волокон і може бути забарвленим в різні колірні варіанти. Ця тканина широко використовується при пошитті яскравою літнього одягу. Двошарові полотна інтерлок і піке — це тканини з гладкою лицьовою стороною і ворсовим начосом з вивороту. Вони більш щільні і використовуються при пошитті теплих речей для дітей, светрів, костюмів і для виробів верхнього одягу. Ще один вид двошарового трикотажу — плюш. Особливість цієї тканини — це ворс на її лицьовій стороні, вона хороша для теплих виробів і халатів.

 

Категорії трикотажу.

Залежно від виду готової продукції трикотаж можна поділити на такі категорії: верхній, білизняний, панчішно-шкарпетковий, хустинково-шарфовий і рукавичковий. Вироби з перших двох категорій зазвичай шиються з трикотажної тканини, що ж стосується інших видів, то їх виготовляють на в'язальних машинах в готовому вигляді. Полотна білизняного трикотажу, як правило, характерні бавовняно-синтетичною пряжею. Його лицьова сторона складається з шовкових ниток, а для виворітного використовуються бавовняні нитки. Така тканина гігроскопічна, досить еластична, приємна до тіла і дуже м'яка. Трикотажне полотно для верхнього одягу має більш товщу текстуру, воно формостійке і має хороші теплозахисні властивості. Дуже часто ми зустрічаємо вироби, полотно яких називають французьким трикотажем. Основою такої тканини є віскозні нитки, їх в складі полотна близько 50% або більше, в другу половину входить невелика кількість вовни, близько 10% і 40% хімічних волокон. За рахунок цього він прекрасно тягнеться, дозволяє тілу людини вільно дихати, має ніжну, м'яку текстуру і дуже приємний на дотик. Саме тому, його найчастіше використовують для таких виробів, як: сукні, гольфи, спідниці, светри, головні убори та ін.

Трикотаж надійно і міцно увійшов в наше життя ще в ХVI столітті, відразу ж, як з'явилося в'язання. А сучасні технології та матеріали змогли вдосконалили цю тканину таким чином, що вона стала невід'ємною частиною нашого життя і це факт.